درحال مشاهده: مرجع تخصصی آب و فاضلاب

,.


ادعونیاهدای خون
موسسه محک
اهداء عضو

فلورايد در آب آشاميدني مفيد يا خطر ناك

۱۳۹۲/۱۰/۰۸
19:57
امیرحسین ستوده بیدختی
 | 
آشاميدن آب حاوي فلورايد داراي فوايد بسيار اندكي است  در حالي كه مضرات وخطرات آن براي سلامتي مصرف كنندگان اين نوع آب بسيار بيشتر از فوايد آن است . خمير دندان هاي حاوي فلورايد كه به صورت موضعي مصرف مي شوند عملكرد خوبي در پيشگيري از پوسيدگي دندان داشته ودر عين حال به دليل غير خوراكي بودن خمير دندان ، فلورايد آن وارد  بدن نمي شود .بعضي از مضرات مصرف كنترل شده فلورايد به صورت سيستميك واز طريق آب آشاميدني كه حاوي مقادير بالاي فلورايد باشد براساس گزارش شوراي ملي تحقيقات آمريكا NRC  عبارتست از :

1-    مصرف فلورايد مي تواندباعث آسيب مغزي شود .مطالعات انجام شده توسط محققين سازمان حفاظت محيط زيست آمريكا بر روي حيوانات نشان مي دهد كه مصرف آب آشاميدني با ميزان فلورايد يك  PPM  مي تواند باعث زوال عقل شود .اين تحقيقات همين اثر را در مطالعات انساني ودر مقادير 0.9 PPM  بر روي IQ  كودكان مبتلا به كمبود مواد  معدني نشان داده است .

2-    تاخير  بر روي عملكرد غده تيروئيد :دريافت دز بيشتر از 0.01 تا 0.03  mg /kg/day فلورايد در آب آشاميدني  ممكن است باعث كاهش عملكرد غده تيروئيد  در ميان افرادي كه مصرف يد آنها كم است شود . ونهايتا مي تواند منجر به  كاهش فعاليت رواني فرد ، افسردگي وكاهش وزن شود .


مرجع تخصصی آب و فاضلاب

روش های اجرای شالوده های عمیق

۱۳۹۲/۱۰/۰۱
19:42
امیرحسین ستوده بیدختی
 | 
طراحی شمع ها هم جنبه های هنری دارد و هم جنبه های علمی. هنر طراحی در انتخاب مناسب ترین نوع شمع و روش نصب آن با توجه به شرایط بار گذاری و ساختگاهی است. جنبه های علمی طراحی شمع به پیش بینی و تخمین درست عملکرد شمع مستقر در خاک در حین نصب و بار گذاری دوران بهره برداری کمک می کند. این عملکرد بطور مؤثر بستگی به روش نصب شمع بستگی داشته و به تنهایی نمی تواند توسط خصوصیات فیزیکی شمع و مشخصات خاک دست نخورده پیش بینی شود.
دانستن انواع شمع ها و روش های ساخت و نصب شالوده های شمعی مستلزم فهم علمی رفتار آنهاست.

راهکارهای عملی طراحی شمع ها

۱- اطلاعات لازم و مکفی از شرایط ژئوتکنیکی محل
۲-شناخت دقیق نیروها و لنگرهای وارده از روسازه از نظر نوع، مقدار و جهت و اولویت بندی آنها
۳- شناخت عوامل محیطی از نظر آثار کوتاه مدت و دراز مدت بر مصالح شمع
۴-شناخت وضعیت پیرامون پروژه برای تصمیم گیری در مورد شیوه اجرای شمع
۵- انتخاب نوع شمع
۶- بررسی امکان پذیری ساخت وتولید شمع برای پروژه و محدودیت های ابعادی
۷- برگزیدن روش نصب شامل کوبشی، چکش زدن، در جا ریختن و …
۸- تعیین عمق مدفون شمع با توجه به شرایط خاک، بارهای موجود و امکانات اجرایی
۹- آرایش شمع های گروهی و تعیین نحوه عملکرد گروه و توجه به نکات مؤثر در طراحی از جمله تداخل شمع، ضریب کارایی، …
۱۰-تعیین توان کاربری شمع(تکی یا گروهی) با استفاده از تحلیل های معتبر استاتیکی
۱۱-تعیین توان باربری شمع با استفاده از آزمایشات درجا یا آزمایشات دینامیکی و تدقیق توان باربری
۱۲-دخالت دادن عوامل مؤثر پیرامونی برتوان باربری بدست آمده
۱۳-کنترل و ارزیابی نشست سیستم شالوده
۱۴- طراحی سازه ای شمع و کلاهک سه شمع
۱۵-انجام آزمایشات عملی بار گذاری استاتیکی یا دینامیکی(در صورت لزوم و صلاحدید) به منظور اطمینان از صحت اجرا و عدم آسیب دیدگی شمع ها در حین اجرا
۱۶-تعیین ضریب اطمینان


مرجع تخصصی آب و فاضلاب

آلودگی آبهای زیر زمینی

۱۳۹۲/۰۹/۲۲
19:36
امیرحسین ستوده بیدختی
 | 
آلودگی آبهای زیر زمینی تقریباً ناشی از فعالیتهای انسان است. در مناطقی که تراکم جهت زیاد و انسان استفاده می کند از خشکی، آبهای زیر زمینی خیلی آسیب پذیرند. تقریباًهر عملی که موجب تغییرات شیمیایی با هدر رفتن آب باشد ممکن است روی محیط زیست تأثیر بگذارد. زمانی که آبهای زیر زمینی آلوده شدند، از بین بردن آلودگی مشکل و هزینه زیادی دارد. برای جلوگیری از آلودگی، باید بفهمیم که چگونه آبهای سطحی و زیرزمینی با هم در ارتباط اند. آبهای سطحی و زیر زمینی به طور مستقیم با هم ارتباط دارند. در صورت وجود یک منبع سالم در مجاورت یک منبع آلوده، احتمال آلودگی آب بسیار زیاد است که منجر به آلودگی آبهای زیر زمینی می شود.
شبیه به خواص شیمیایی، فیزیکی و بیولوژی آلاینده، آلاینده می تواند منتشر کند آلودگی در محیط های دیگر به وسیله جریان های آبخیزه ( بعضی از آلاینده ها به خاطر خواص فیزیکی و شیمیایی، همیشه از جریان آبخیزها پیروی نمی کنند)
هم آب و هم آلاینده ها جاری می شوند در جهت پستی و بلندی زمین از مناطق اشباع شده به مناطق خالی. خاکهایی که دارای خلل و فرج و نفوذ پذیر هستند تمایل دارند به انتقال آب و آلاینده های مختلف با سرعت شیبی به داخل یک آبخیز. زمانی که آبهای زیر زمینی به طور آهسته جابجا می شوند: آلاینده ها وارد آبهای زیر زمینی می شوند. به خاطر همین جابجایی آهسته، آلاینده ها تمایل دارند که اثراتشان را به طور غلیظ و به شکل یک توده پر در آبهای زیر زمینی به جا بگذارد. ( شکل شمارۀ 1). این جریان در امتداد مسیر مشابهی از آبهای زیر زمینی جاری می شود. اندازه و سرعتع توده بستگی به مقدار و نوع آلاینده دارد. آبهای زیر زمینی و آلاینده ها می توانند به سرعت از میان صخره ها عبور کنند. این صخره ها موجب به وجود آمدن یک مشکل غیر عادی در کنترل آلاینده می شود به خاطر اینکه صخره ها به طور گسترده دارای فضای مختلفی هستند و پیروی نمی کنند از خطوط تراز سطح منطقه یا شیبهیدرولیکی زمینی آلاینده هایی که به آبهای زیر زمینی نفوذ کرده اند ممکن است به چاه های اطراف برسند که آب بعضی از این چاه ها قابل آشامیدن است. آلاینده هایی که درآبهای سطحی وجود دارند می توانند به آلودگی آبهای زیرزمینی کمک کنند. معمولاً بزرگترین تفاوت بین یک منبع آلاینده و آبهای زیرزمینی آن پدیده های طبیعی خواهند بود که باعث افزایش غلظت آلاینده است. پدیده هایی مانند آسایش، روپگال شدگی ممکن است قرار بگیرند در لایه هایی از خاک در منطقه اشباع نشده و سبب کاهش غلظت آلاینده قبل از آنکه به آبهای زیر زمینی وارد شود آلاینده هایی که بدون عبور از مناطق اشباع شده و به طور مستقیم وارد آبهای زیر زمینی می شوند غلظت کمتری نسبت به دیگر آلاینده ها دارند به هر حال به دلیل اینکه آبهای زیر زمینی به آهستگی جابجا می شوند آلاینده های ورودی به این آبها معمولاً غلظت کمتری نسبت به آب های سطحی دارند.
 
منابع آلودگی آبهای زیر زمینی
 منابع آلودگی ممکن است طبیعی، فعالیتهای انسان، اقامت، تجاری، صنعت و یا فعالیتهای کشاورزی باشد. آلاینده ها از راه های مختلفی می توانند وارد آبهای زیر زمینی شوند از جمله در اثر فعالیت هایی در سطح زمین مانند سرازیر شدن آبهای صنایع یا از طریق سیستم های ذخیره بنزین در زیرزمین و یا از طریفپق سازه های زیرزمینی مانند چاه ها.


مرجع تخصصی آب و فاضلاب

تعاریف پارامترهای کیفیت شیمیایی آب

۱۳۹۲/۰۹/۱۵
19:26
امیرحسین ستوده بیدختی
 | 
گرچه پارامترهای متعددی برای بیان کیفیت شیمیایی آب وجود دارد و در طراحی ابتدایی  سیستم ها لازم هستند اما چهار پارامتر کلیدی و پایه در معرفی کیفیت آب , کدورت ، TDS  ، سختی و pH هستند که در ادامه به معرفی آنها پرداخته خواهد شد

- کدورت : شامل مـواد معلق و نامحلول در آب می باشد که باعث  تغییر رنگ یا طعم و کیفیت آب می گردد .پوشش گیاهی سطح  زمین ، کشت و زرع ، سیل و بارندگی ، پساب های صنعتی بر افزایش کدورت آبهای سطحی موثر می باشند .کدورت مانع تاثیر گندزداها و مواد ضدعفونی کننده بر باکتری های بیماری زا می شود .

 

- TDS : مخفف Total Dissolved Solid به مفهوم مجموع جامدات محلول در آب یا به عبارتی مقدار املاح محلول در آب می باشد و واحد آن میلی گرم در لیتر یا ppm  میباشد . مثلاً TDS=250 یعنی در هر متر مکعب آب ، 250 گرم نمک بصورت محلول می باشد .

جدول 1: مشخصات آب ها بر حسب TDS

آب

TDS

واحد

شیرین

1000-0

میلی گرم در لیتر

شورمزه

10000-1000

میلی گرم در لیتر

نمکی

100000-10000

میلی گرم در لیتر

آب نمک

بیش از 100000

میلی گرم در لیتر


مرجع تخصصی آب و فاضلاب

اهمیت کیفیت آب در پرورش دام

۱۳۹۲/۰۹/۰۸
19:23
امیرحسین ستوده بیدختی
 | 
اگرچه آب ماده مغذی محسوب نمیشود ولی یک از ارکان حفظ حیات هر جاندار بوده و محیطی برای تمام فرایندهای بدن است و از مواد متشکله تمام سلولها و بافت های حیوان میباشد اگر حیوانی از آب محروم شود سریعتر از حیوانی که از تمام مواد غذائی دیگر محروم شده باشد میمیرد.

آب باعث محلول شدن مواد قابل هضم غذا وانتقال آن به نقاط مختلف بدن ودفع مواد زیان آور می شود وجود آب برای حفظ تعادل مایعات بدن ، دفع مواد زاید ، حفظ تعادل صحیح یونها ، کمک به هضم ، جذب و سوخت ‏ساز مواد غذایی ضروری است ، همچنین بسیاری از فعل وانفعالات شیمیائی که آنزیم ها درآنها دخالت می نمایند ( ئیدرولیز ) درمحیط مایع صورت می گیرند .

اهمیت کیفیت آب در پرورش دام

مقدار آب در بدن
 
آب موجود در بدن به قسمتهای داخل سلولی و خارج سلولی تقسیم شده و آب داخل سلولی بزرگترین قسمت آن می باشد ، که حدود دو سوم آب بدن به شمار می رود. مایع خارج سلولی متشکل از آب اطراف سلولها، و بافت پیوندی، آب در پلاسما و آب عبوری بین سلولی یا آب موجود در دستگاه گوارش میباشد
میزان آب موجود در بدن حیوانات بر اساس سن و نوع دام متفاوت بوده و وجود آن تا سطح معینی در بدن حیوان یک مسئله حیاتی است بطوریکه کاهش آب بدن بمیزان 20 درصد کشنده است .نوزاد حاوی 750‏ تا 800‏گرم آب درکیلوگرم است ، 75 درصد وزن بره در بدو تولد ‏و 50 درصد وزن بره پرواری از آب تشکیل شده است. اما این مقدار دربدن یک حیوان بالغ وچاق به حدود 500‏گرم درکیلوگرم کاهش می یابد .همچنین حداقل 55 درصد وزن زنده مرغ و 65 درصد وزن تخم مرغ ازآب تشکیل شده است ،آب موجود در بدن گاوهای شیری 56 تا 81 درصد وزن بدنشان را تشکیل میدهد و در شیر 78 درصد آب وجود دارد .


مرجع تخصصی آب و فاضلاب

اهمیت آب آشامیدنی در پرورش طیور

۱۳۹۲/۰۹/۰۱
19:18
امیرحسین ستوده بیدختی
 | 
آب ضروری ترین ماده غذائی است که تمامی فعالیت های فیزیولوژیک بدن طیور وابسته به آن بوده و از سوی دیگر میزان نیاز به آب خیلی بیشتر از سایر مواد غذائی می باشد.

بنابراین میزان دسترسی به آب و کیفیت آن تاثیر خیلی زیادی در سلامت و تولید طیور دارد . محدود کردن دسترسی پرنده به آب باعث کاهش سریع و شدید تولید می شود . همچنین آب با کیفیت پائین سبب کاهش مصرف آب و در نتیجه کاهش مصرف دان و راندمان تولید خواهد شد.

اهمیت آب آشامیدنی در پرورش طیور

میزان نیاز طیور به آب تحت تاثیر عوامل متفاوتی همچون سن ، دما و رطوبت محیط ، ترکیب و فرم فیزیکی دان و تولید (رشد و تولید تخم مرغ )می باشد. بطور متوسط 70% وزن طیور و 65% وزن تخم مرغ از آب تشکیل شده است. در دمای 20 درجه سانتیگراد طیور 2 برابر دان مصرفی آب مصرف می کنند ولی این میزان با افزایش دمای محیطی به 32 درجه سانتیگراد تا 70% افزایش می یابد .

طیور30% آب مصرفی را جذب ،20% از طریق تنفس تبخیر و 50% همراه مدفوع دفع می کنند .

در جوجه های گوشتی با افزایش سن میزان مصرف آب روزانه پرنده ها نیز زیاد می شود، به هر دلیلی مصرف آب روزانه پرنده ها کم شود ، باید گله از نظر بیماری ، شرایط محیطی یا مدیریتی کنترل شود . خاطر نشان می شود که تحقیقات زیادی روی میزان مواد غذائی ، عناصر معدنی و.... برای رسیدن به حداکثر رشد طیور انجام شده و مرغداران دقت زیادی در تهیه و نگهداری دان مصرفی و کارخانجات تهیه خوراک دان در فرمولاسیون، مواد اولیه و دستگاههای تولیدی نظارت شدیدی را اعمال می نمایند، ولی این دقت و کنترل ها در مورد آب مصرفی طیور کاملا از نظر دور مانده است .


مرجع تخصصی آب و فاضلاب

چـرخـه‏ ی آب (Water Cycle)

۱۳۹۲/۰۸/۲۲
19:10
امیرحسین ستوده بیدختی
 | 
گردش آب در طبیعت که به آن «چرخه‏ی آب» یا «چرخه‏ی هیدرولوژی» گفته می‏شود، عبارت است از حرکت و جابجایی آب در قسمت‏های مختلف کره‏ی زمین.

چرخه‏ی آب، وجود و حرکت آب را در سطح، زیر سطح و همچنین بالای کره‏ی زمین نشان می‌دهد. آب در کـره‏ی زمین همیشه در حال حـرکت و تغییـر شکل می‌باشد. زمان پیـدایش آب بر روی کـره‏ی زمیـن حدود 4‏ میلیارد سال پیش بوده و چرخه‏ی آب میلیاردها سال است که در حال کار می‏باشد و زندگی همه‏ی جانداران به آن بستگی دارد.

در چرخه‏ی آب، گرمای خورشید، مقداری از آب‏های موجود بر روی سطح کره‏ی زمین را بخار می‏کند. این کار را «تبخیـر» (Evaporation) می‏گویند. تبخیر حاصل از آب اقیانوس‌ها، دریاها، دریاچه‌ها و رودخانه‌ها نزدیک به ٩٠ درصد رطوبت اَتمُسفِر را تشکیل می‌دهد و ١٠ درصد باقی‌مانده ناشی از «تعَـّرَ‌ُق» گیاهان می‌باشد.

گیاهان هم، آبِ گرفته شده از زمین را از راه برگ‏های خود به هوا پس می‏دهند که به این کار «تعَـّـرَ‌ُق» (Transpiration) می‏گویند.

در چرخه‌ی آب، «تَصعید» (Sublimation) عملی است که در آن برف و یخ به بخار آب تبدیل می‌شود، بدون این‌که اوّل به صورت مایع در آید. تصعید راز ناپدید شدن برف نیز می‌باشد.


مرجع تخصصی آب و فاضلاب

موضوعات مرتبط: هیدرولوژی,آب شناسی

عـوامــل مهـم تشدیـد کننـده‏ بحـران آب: تغییر اقلیم

۱۳۹۲/۰۸/۱۵
19:2
امیرحسین ستوده بیدختی
 | 
اتمسفر کره‏ زمین مانند شیشه‏ گلخانه، بخش زیادی از انرژی تابشی خورشید به کره‏ زمین را در خود نگهداری می‌کند که به این حالت، «پدیده‌‏ی گلخانه‌ای» (Green House Effect) گفته می‏شود. در این شرایط بخار ‌آب و دی‌اکسیدکربن نقش بسیار عمده ‌ای برای جلوگیری از میزان طبیعی خروج تشعشع نور خورشید به عهده دارند. با افزایش گازهای گلخانه ‏ای، پدیده‌‏ گلخانه ‌ای تشدید گردیده و سبب افزایش درجه حرارت کره‏ زمین می‏گردد.
افزایش گرما، باعث ایجاد تغییرات در میزان بارندگی کره‏ زمین، ذوب شدن سریع‏تر یخچال ‏ها و برف‏های مناطق قطبی و همچنین بخار شدن بیشتر آب رودخانه ها، دریاها و اقیانوس‏ ها شده و در نتیجه باعث افزایش بارندگی در بعضی از مناطق می‏شود که همین امر موجب زیادتر شدن سیل رودخانه ‏ها  شده است.

البته این روند در همه‏ی نقاط کره‏ زمین بصورت افزایش بارندگی عمل نمی‏کند. بررسی‏های انجام شده نشان می‏دهد با ادامه‏ی روند تشدید پدیده‏ گلخانه ‏ای، دمای کره‏ زمین تا سال 2030 میلادی، بین 0.5 تا 9 درجه دیگر گرم‏تر شده و در پی این افزایش دمای هوا، سالانه حدود 27 میلیارد مترمکعب از ذخایر آب شیرین تبخیر گردیده که این امر میزان دسترسی افراد به آب شرب را با مشکل مواجه می‌کند.

همچنین با گرم شدن دمای کره زمین، درصد بارندگی ‏های فصلی در برخی از مناطق از جمله جنوبِ آسیا، آفریقای شمالی، آمریکای مرکزی و کشور برزیل بطور چشمگیری کاهش می ‏یابد و قسمت ‏های زیادی از  جنگل‏های این مناطق نابود خواهند شد. ایجاد گرد و غُبار شدید، بروز قحطی، افزایش گرمازدگی و سرمازدگی نتیجه تغییرات اقلیمی بوده و از عوامل خطرزای سلامتی به شمار می‌روند.


مرجع تخصصی آب و فاضلاب

لیست مطالب

سعی بر آن است که مطالب مرجع تخصصی آب و فاضلاب شامل مسایل ، مقالات و اخبار عمران آب و فاضلاب,آب و فاضلاب و به صورت تخصصی فرآیند های تصفیه آب و فاضلاب،مهندسی آب و فاضلاب و صنعت آب و فاضلاب باشد.
دانشنامه آنلاین آب و فاضلاب
رشته های مرتبط:مهندسی عمران آب و فاضلاب،مهندسی تکنولوژی آب و فاضلاب،مهندسی آب و فاضلاب،محیط زیست،مهندسی بهداشت محیط،مهندسی آب،مهندسی شیمی و...


امیرحسین ستوده بیدختی
تمامی حقوق این وب سایت متعلق به مرجع تخصصی آب و فاضلاب است. |طراحی و توسعه:امیرحسین ستوده بیدختی|